Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Sunday, July 1, 2018

July


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Selamat Hari Raya!
Its has been 17 days of Raya. Baru nak ucap selamat. Aci tak?
Dah bulan tujuh baru teringat nak update blog. Aci jugak tak? Ahahahaha.
Apelahhhhhh. Pemalas yakmattt nak update blog.

Pejam celik, pejam celik dah 7 bulan Zaim sekolah.
Ape nak cite?
First day school ok jek die. Ibu je lebih lebih risaunyer. Ibu siap-siap amek cuti 2 hari konon2 will having though day. Turn out ok jek. Dapat la ibu ngan babah dating siang2 dua hari.

Bulan kedua tu, imun Zaim da start weak. Biase la budak budak kan. Dah bercampur ramai-ramai. Selalu die berdua jek ngan adik die kat rumah pengasuh tu. Selame tujuh bulan sekolah ni, dah tige ke pat kali lah Zaim kecundang. Dah merasa dah die cirit birit, demam, siap suspek influenza lagi. Almost warded tapi doktor release dengan syarat kene kuarantin kat rumah.

Rase ralat plak sbb before sekolahkan Zaim sebok nau nau preparekan die lepas pampers la, bangun pagi la. Lupe plak nak boost imune die. Patut itu ler yang penting, kan? Terlepas pandang pulak part ni. Tapi takpelah, kitorg belajar dari pengalaman. Lepas die asik tak sehat tu, terus standby NUTRIFERON kat rumah. Just in case die keep on tak sehat, tak elok untuk perkembangan die kan?

Tapi sekarang ni, alhamdulillah die dah ok. Dah bleh totally adapt ngan new environment. Dah kurang moody kat sekolah. Dah bleh interact ngan kawan2. Imune so far pun ok. Dah bape bulan ni blum demam lagi.

Zahra plak sekarang baru nak go thru fasa tantrum. Aihhhh.
Setiap hari hantar ke rumah pengasuh die mengamuk. Die ni girl, tapi bile mengamok dah macam boy. Siap tendang2 pintu. Adehhh la. Mule la ibu die rase nak benti keje balik. Ahahahahaha.

Tak tau dah nak buat cemane ngan Zahra tu, hari2 doa jelah moga2 Allah lembutkan hati die, permudahkan urusan ibu ngan penagasuh. Huhuhuhu. Ade tips ke nak kurangkan amarah anak ni? Ke kene ade adik lagi? :P

Will continue later. Thanks for reading!!


Love, Izrin

Tuesday, September 19, 2017

Do You Miss Me?


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Assalamualaikum.
Phewwww. It took me few month to write another entry. I am so sorry (to my belogg anyway), I have been away for soooo longggg.

Aku tak lah busy sangat. My life has past with so much drama.
Drama kat rumah. Kat Opis.
But, I manage to survive. Weehhuuu!

Takde cite baru from me. Macam biase lah. I act like a good Ibu to my two precious. They has grown up really fast. Making mess, loud. Zahra is really a drama queen, Tak tau la ikot perangai sape. Ahahahaha. Zaim, Alhamdulillah dah melepasi zon tantrum. He's a good boy and semakin mudah nak urus. He is turning four this coming November.

Life is a bit slower. I didn't do much about it.
I don't feel like doing anything right now. So, biarkan hari-hari berlalu macam biase.
Just, optimise the time with the kids.
Rugi plak rase kalo sia-sia kan mase membesar dorang. Dah la siang keje and leave them with the sitter.

My plan to quit the job has to be postpone. Huaaarrgghhhh.
Konon-konon dah settle hutang dah boleh pikiaqq nak berhenti kerja. Ahahahhahaha. But, something is coming on my way. Yang aku takleh nak lepaskan. This is another hidden dream. So, please pray that Allah ease everthing for me. Amin.

Actually, dari sehari ke sehari rase nak share something kat sini, but, unfortunately, my account has to under go something (ok, aku lupe password jek). Kikiki. Then, now I am back.
And, InshaAllah, will keep on sharing.

Sekarang ni, aku tengah nervous sebab nak sekolahkan Zaim. Bulan ni adelah bulan school hunting. Ritu dah survey sekolah yang aku nak sangat. Ahahahaha. Tapi tak adil plak kalo tak pi tengok sekolah-sekolah yang lain kan?

Nanti akan ade entry, Zaim first day at school. Semoga tak banyak drama! Kahkah.

Will update more soon.

Love,
Izrin!

Sunday, December 18, 2016

Trusted Brand : Shaklee


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani.

Dulu kan selau tercari-cari supplement ape yang bagus nak makan hari-hari untuk support kekurangan vitamin bagai dalam diri ni. Pastu dalam tercari-cari selalu la lost, pastu takde perkembangan. Hasrat nak amek daily supplement selalunyer boleh diklasifikasikan sebagai angan-angan. Kahkahkah. Ni citer bertahun dulu. Dari zaman muda belia sampai la dah ade anak sorang.

Tibe-tibe Allah uji mental aku dengan ganggu sikit kesihatan anak. Sekali pakej dua-dua plak tuh. Hand Foot Mouth Disease (hfmd). Naseb baik lah Allah ni Maha Mengetahui, die tau aku ni rapuh. Sikit je die bagi sakit tuh. Eheh. 

Bile anak tak sehat, mule la kepale otak aku ni berfikir banyak. Banyak sangat sampai la terfikir nak amek kan bebudak ni supplement tambahan. Mase dorang sakit tu aku ade bagi dorang minum vitamin C, mase tu aku cume tau jenama Redoxan, kebetulan aku penah rase sebijik kat rumah abah. Sedap kaw-kaw. Rase oren, lagi plak rendam dalam air sejuk. Rase bleh abeskan sebotol sehari. Ahahahaha. Tapi tu lah, sedap kat tekak aku jek. Mane bleh kan. Redoxan ni air die jenis yang cam ade gas tuh. Budak-budak mane la nak suka. Mak budak je lebeyyy. Plus, a bit expensive. Mase tu pikir nak anak cepat baik jek. Paksekan jugak dorang minum, melalak la jugak budak due ketoi tu.

Lepas dorang da sehat tu, terus la ikrar nak continue supplement. Mase tu tercari-cari gak supplement yang organik. Haaaa, sebab aku takot makan bende sembarang-sembarang abes berkimia badan aku ni. Baik-baik nak sehat tup-tup ade side effect lain plak. Lagipun, sebagai mak, aku rase aku perlu sehat. Seorang ibu kan nadi dan jantung rumah, kalo jantung tak sehat, satu badan tak sehat. Btol tak? Sape nak pam darah nanti? 

Teringat mase pantangkan Zaim ngan Zahra, aku ade la try produk Shaklee. Aku consume ESP jek, Alhamdulillah, ESP sesuai ngan aku. Berkesan gak la pada aku. Lantas, terus pi study pasal Shaklee. Puas da google sume, dok tanye plak ngn sorang kakak yang hebat lagi baik hati. Banyak gak la soklan aku, naseb kakak tu rajin melayan. Before ni beli ESP dengan die la jugak. Kikiki.

Beranikan diri beli Vitamin C. Actually, masalah aku adelah aku kerap sakit kepale, sinus akibat kurang tido. Time anak sakit memang la sangat kurang tido. Anak sehat pun bleh tahan kurang tido tu. Ahahaha. Ape nak buat, anak-anak aku bijak-bijak belaka. Tau main je, tido pun kurang.

Dari saat aku beli, sekitar Oktober sampai la sekarang ni dah bulan doblas, lebih kurang 2 bulan dah makan vitamin C, Alhamdulillah, blum demam lagi. Yang lagi best, sinus pun takde dah. Pastu dapat lagi extra, kulit muka lembap dari biase. Wow. Tak sangke. Sebenarnyer ade gak sekali tu rase badan seram sejuk, terus cepat-cepat telan 2bijik Vitamin C, terus ok. Alhamdulillah. Syukur la, tak susah rupenyer nak cari supplement ni.

Pastu kan, tau tak harge die pun berbaloi. Mahal? Memula aku pun ingat mahal. Yelah, harga Vitamin C je da nak RM100 kan? Tapi jangan cepat salah anggap. RM100 tu bleh tahan sampai 6bulan. Haaaa Hamek kau! Lame kot 6 bulan. Kalo korang calculate Tak sampai RM20 pun sebulan. Eh, Berbaloi sangat kan! 

Jangan ingat aku ni pentingkan diri sendiri. Sebab aku makan vitamin C ni supply gak kat Zahra, die kan still breastfeed. So, dapat la Zahra khasiat Vitamin C tu kan? kan?

Zaim? Haaa. Since die liat nak makan ubat la ape la, aku amek pendekatan bagi die makan Meal Shake. Meal Shake tu aku selalu campur dalam susu die. Ahaaa. Bijak tak? Sejak amek Meal Shake ni aku pasan Zaim dah kurang makan jajan. Pastu since die hfmd tu, die dah takde demam lagi dah. Dedar badan sikit-sikit tu ade lah. Blum lagi demam teruk. Harap-harap anak ibu sehat la sampai bile-bile.

Nak cite kes Zaim kene cirit birit baru-baru ni. Ntah ape la yang salah makan, bangun kul 4 pagi buang-buang air. Siap muntah lagi. Adoiii. Sian plak die lembek semacam. Nak kasi air garam konfem la die tak nak. Sedangkan susu pun die tak nak minum. Dua kali bancuhkan susu die buang aje. Risau muntah lagi agaknyer. Pastu, tergerak nak kasi die vitamin C, naseb baik la vitamin C Shaklee ni mudah larut dalam air. Ape lagi, rendam dalam air sejuk, kasi Zaim minum. Lepas minum air sejuk + vitamin C tu Zaim terus tido, pas bangun tido terus die bertenaga sket. Pastu, takde dah berak-berak. Terkencet jelah sket. Ahahahaha. Petang tu die main macam biase. Allahu. Dengan izin Allah, Shaklee ni memang ade manfaatnyer.

Start 2017 nanti nak try skin care die plak. Tapi dah beli siap-siap dah. Kahkahkah. Punyer la tazabar! Dok simpan je nutriwhite tu sebab sabun muke yang on going ni blum abes lagi. Sekarang aku pakai sabun arang biase jek, bagus jugak tapi biase la, manusia ni kan banyak kemahuan. Mahu ku kulit sehalus dan segebu Dato' Vida. Kahkahkah.

Pape pun, Insha Allah, Supplement ni aku nak teruskan sampai bile-bile. Pastu turun temurun kat anak plak. La ni tengah ajak adik beradik aku same-same amek supplement. Yang memule dok terjebak harus lah kakak aku kan. Ahahahaha. Bende baik ape salahnyer dikongsi kan. Tapi bisnes dan relation due bende berbaza. Got it? wweeeeee!

Ohhh. Nak bagitau korang. Selame ni dok beli-beli produk Shaklee, macam rugi plak kan tak jadi distributor. At least dapat gak la harge ahli. Dan untuk kegunaan sendiri.

Berminat?






Thank you for reading.


Love.Izrin

Thursday, November 3, 2016

Happy Birthday My Sweet Boy !


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Alhamdulillah. Hari ni Muhammad Zaim dah 3tahun.
Ibu doakan Zaim membesar dengan sehat. Jadi anak yang baik. Hamba yang taat. Berjaya dunia dan akhirat. Insha Allah.

Aku ingat lagi hidup tanpa Zaim, 2 tahun lepas kawen. It is too plain. Sunyi weihh. Bukan tu jep. Pilu jangan kate la since I'm having twice miscarriage. It's not easy. Setiap kali peyed menjenguk je aku akan nangis. Mase tu bukan la berharap sangat nak dapat anak tapi sebab hati selalu terhiris dengan pressure dari orang luar. 

Lepas 2 tahun hidup plain, Allah has answering my prayer. Alhamdulillah, 9 month after that muncul la Zaim penyeri hidup kami. Punyer la happy tak terkate. In fact that happiness continuing until today. Walaupun, the motherhood journey is quite challenging, but our small house is always full of colors. Plus, we have our little princess, Maryam Zahra.

Orang selalu kate anak pertame tu selalu special. For me, yup. Aku setuju. But, it doesn't mean Zaim has major attention. Tak, tak. I have enough love to delegate to all my children. Zaim is special because, having him is like receiving a gift from Allah. I pray harder than ever for him, then unexpectedly Allah answering my prayer. I feel the love Allah has send through Zaim for me. Thank you Allah.

Time kasih jugak kat Zaim sebab you have give me so much happiness. Makes me learn what is my real priority. Ajar ibu erti sabar. I like when we dance together, even it is out of rhythm. I like when you talk to me, even ibu tak paham satu hape pon. Whenever you throw a tantrum, but I manage to control my anger, I feel like a winner. Bile ibu marah Zaim buat muke, geram tapi geli hati.

Thank you sayang for accepting me like you do now. I pray our love will last forever. My pray and love will always be with you.


Ibu love you Zaim.

Love,
Ibu

Tuesday, November 1, 2016

Miracle of Musibah


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Well, couple of months ago, our family was hit by an incident that none of us thought it might be happen. Ujian Allah yang tak disangka-sangka. Innalillahiwa'inailaihirrojiun atas musibah yang kami terima. Semoga Allah ampunkan dosa-dosa kami sekeluarga. Amin.

Alhamdulillah, the musibah brings us closer and I notice that everyone are staying up close and no one leave the circle. I'm so glad that Allah keeps everyone in a very calm and realistic peaceful mind. And, even at the very critical time, my whole family are being very supportive. Ya Allah, terima kasih atas musibah ini. It's like a wake up call to everyone.

It's not about the musibah that I'm fussy about to tell. It's about how sad I am looking at my both parents, whom struggling to accept and swallow all this things. It is really broken to heard mama crying over the phone, let it out all her sorrow. Seeing abah hiding his tears going through all this. It's really broke me up. I'm not gonna lie.

There is one time, I pray Allah to turn back time so that we could fix whatever we do wrong so that this things won't happen. Unfortunately, we can't turn back time. What we can do is just face the fact. And, no judge.

Nak cite panjang2 pun pasal ni aku tak reti or it might be terlalu mengaibkan. Aku harap entry aku kali ni boleh remindkan aku tentang insiden ni in long terms. I wish that I still can read in my oldies ages so that I could remember all of this. I wish I could recall the moment one by one for the lesson. 

Aku harap takde sape-sape yang akan sia-siakan sesiapa dalam family since everyone are so supportive and leave no one terkapai-kapai sensorang. And still we can laugh to funny things like we did before. That is a miracle of musibah. Allah knows best. 

Harap-harap jugak, aku dapat bagi pendidikan dan kasih sayang yang sewajarnyer pada anak-anak aku especially to my girls. 

And, what ever it is, family first!

Thank you for reading.

#yusufrahimi
Love,
Izrin

Monday, October 31, 2016

Rindu!



Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

Ya Allah. Sumpah rindu dengan blogging.
But recently, I had a very hectic life. Can't even have time to think of things to say on my blog. Rindunyer nak bercelotoh.

Tak sempat la nak menaip. Nak draft sambung2 taip pun tak sempat.
I have things to catch up before January.

Insha Allah. I will update my blog and continue writing as soon as possible.
Rindu giler kot!

Please keep checking on me. Heeee.

Thank you for reading!

Love,
Izrin

Tuesday, August 16, 2016

Tackling H.F.M.D !


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.

What did you do to protect your child from disease?

Aku yakin mak mak kat luar sane sekarang mesti extra concern pasal kesihatan anak anak korang since lately negara kite kecoh pasal difteria la, itu la ini la. Belum kes culik. Nauzubillah..

Seriously, aku takut. Sangat takut. Sama-sama lah kite doa anak anak kite dijauhkan dari musibah yang menjauhkan anak anak kite dari kite. Amin.

Aku just nak share pengalaman aku jage anak anak aku yang bebaru ni dijangkiti hand, foot and mouth disease (hfmd). 

First things first, jangan panik. Cepat cepat lah bawak anak korang di doktor so doktor bleh diagnose betol ke anak korang kene hfmd. Tanda tanda hfmd, demam (tapi Zaim tak demam pun), hilang selera makan, keluar bintik-bintik merah pade kawasan sekitar tangan, kaki dan mulut. 

Pastu, balik rumah terus jek mandikan anak dengan dettol. Macam aku, seminggu tu memang aku mandikan dengan dettol. Lepas mandi, sapu krim yang klinik bekalkan. Tak kire lah korang yakin ke tak ngan krim tu. Sebab tu jek ubat yang doktor bagi. Jadikan routine. Mandi, bilas dengan dettol and sapu krim.

Aku ni plak, krim tu bukan aku sapu lepas mandi je. Time anak-anak aku tido aku sapukan jugak. Since dorang dah main-main, krim tu for sure lah dah hilang kan? Korang kene lah rajin sket.

Mase anak-anak kau tido tu, rajin-rajin lah lap kawasan yang dorang main tu dengan air dettol. Untuk basmi kuman. Aku jadikan routine jugak untuk seminggu. So, everytime anak-anak tido jangan lah korang pun tido jugak. Buat lah pape yang patut dulu. Cam aku, aku lap tempat-tempat yang anak aku da duduk, pegang. Lantai pun aku lap.

Mainan anak-anak yang mane yang bleh dibasuh such as plastik and besi tu, basuh lah. Mesti basuh. Especially korang ade anak kecik yang suke masukkan toys dalam mulut. Same jugak, basuh dengan air dettol. Pastu jemur lah bawah terik matahari. Cepat jek dah kering. Yang jenis kain tu, sumbat je dalam mesin then jemur. Done.

Selain krim sapu untuk kulit, doktor bagi jugak ubat sapu dalam mulut. Yang ni untuk rawat ulcer. Ubat ni paling mencabar sebab everytime bagi anak korang mesti menjerit punyer. Sebab mulut dorang ala-ala kebas. Pedih bile kene kat ulcer tu. Sian. Selain menjerit, dorang maybe akan muntah sebab dorang sedaye upaye nak kuarkan gel tu dari mulut. Sabar la sket ea.

Naseb baik jugak kat rumah aku ade standby calamine lotion. Bagus untuk ruam or iritation kat kulit. Aku selang selikan dengan krim. Rasenyer calamine ni bantu cepatkan proses pengeringan bintik-bintik air tuh.

Selain tu, baju-baju pun aku basuh dengan dettol. Nak basuh ngan air panas kemalasan plak. So, add on jelah dettol dalam cucian korang. Walaupun baju korang akan bau cam ubat sket tapi dijamin 99.9% bebas bakteria. Eheh.

Seminggu anak-anak aku kene hfmd ni, aku kerap mandikan dorang. Actually nak buat dorang leka jek. dari dorang dok diam tengok tv tapi tangan menggaru. Lagi satu, kalo dorang berpeluh pun boleh buat kawasan yang dijangkiti tu gatal. Nak kerap bagi ubat tido, kesian plak. Plus, ubat tido tu tak berkesan sangat pun. LOL.

Alhamdulillah, tige hari jek nampak bintik-bintik air kat tangan ngan kaki Zaim dah mule kering. Even ade bintik yang baru produce, tapi tak banyak and tak sempat nak berkembang pun. Maybe sebab routine dettol, krim sapu and calamine lotion tuh. 

Ahaaa. Seminggu ni, selain ikhtiar sapu-sapu ubat, aku belikan jugak dorang vitamin C. Yang rendam dalam air siap berperise oren tuh. Redoxan. Aku pun tumpang sekaki. Extra protection orang kate. Zahra pun cepat baik demam. Bintik-bintik Zaim pun cepat kering and tak kuar banyak. 

Semoga ape yang aku share ni dapat membantu korang. 

Thanks for reading!.

love.Izrin